Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ


Πολλές φορές οι γονείς των μαθητών, αλλά και οι ίδιοι αναρωτιούνται για την αναγκαιότητα παρακολούθησης καλοκαιρινών μαθημάτων. Ερωτήματα του τύπου "Και τι θα προλάβουμε σε πέντε εβδομάδες;", "Πότε τελειώνουμε;" ή "Γιατί δε μας αφήνετε να ξεκουραστούμε;" είναι συχνά.
Κατά την άποψη του γράφοντος τα μαθήματα αυτά δεν είναι μόνο βοηθητικά, αλλά απαραίτητα. Φυσικά, αν συνδυαστούν με την κατάλληλη μελέτη.
Για να γίνει, όμως, αυτό, καλείται ο μαθητής, που θεωρείται πλέον υποψήφιος, καλείται να περάσει από κάποια στάδια αυτογνωσίας. Εννοώ ότι πρώτ' απ' όλα ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει σχολή ή ακόμα καλύτερα και τμήμα. Ακολούθως, να έχει ελέγξει, να έχει δηλαδή δει ο ίδιος με τα μάτια του, τον τρόπο ζωής ενός επαγγελματία της συγκεκριμένης επιλογής του. Ακόμα καλύτερο θα ήταν να συζητήσει μαζί του για διάφορα θέματα, όπως το ωράριο, ο μισθός, οι μετακινήσεις, ο χώρος εργασίας κλπ.
Αφού στοχεύσει, μεγάλη είναι η χρησιμότητα της οργάνωσης. Καταρχάς ξεκινάμε με ένα γενικό πλάνο σε ετήσια βάση. Αυτό γίνεται πιο συγκεκριμένο και τμηματοποιείται ανά μάθημα μηνιαίως. Τέλος, η ημερήσια οργάνωση παίζει κι αυτή το ρόλο της. Όλα, βέβαια, τα προγράμματα αυτά προϋποθέτουν οι στόχοι μας να είναι εφικτοί. Και κάθε φορά που τους επιτυγχάνουμε, με μεγάλη ευχαρίστηση τους σβήνουμε.
Τέλος, η ψυχολογία του εφήβου κρίνεται σημαντική στην επίτευξη των στόχων. Ανεξαρτήτως επιλογών σχολής, επιθυμίας για διάβασμα κλπ. ο νέος διανύει μια από τις πιο ευχάριστες σχολικές στιγμές. Η αντίληψή του, οι παρέες του, η ζωντάνια του βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε καμιά ηλικία δεν ξαναγυρνά κι επομένως καλούμαστε να ευχαριστιόμαστε κάθε στιγμή είτε αυτή απαιτεί δουλειά είτε αυτή μας βρίσκει στις παραλίες.
Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός από τους μεγαλύτερους των "ώριμων" επιλογών των νέων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός. Δεν επιθυμούν όλοι να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι ούτε είναι και χρήσιμο αυτό για την κοινωνία μας. Από την άλλη σ' αυτή τη διαδικασία μπαίνουν δεκάδες χιλιάδες νέοι κάθε έτος, αλλά καθένας ξεχωριστά αναζητά τη συμπαράσταση απ' όλους μας.
Τελικά, τα καλοκαιρινά μαθήματα, ναι, είναι απαραίτητα, όπως άλλωστε και η μελέτη, αλλά με την τήρηση ενός πραγματοποιήσιμου προγράμματος υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για όλες τις ασχολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: